MailEnable & AWStats

Discussion, support and announcements for third party applications that work with MailEnable.
Post Reply
gizmogary
Posts: 3
Joined: Mon Jan 12, 2004 12:36 pm
Location: UK

Post by gizmogary » Mon Jan 12, 2004 12:42 pm

Firstly Karl, great job on actually getting awstats to show anything from ME logs :)

But, i don't appear to be getting the desired results in awstats.
When i look at the stats, in the sender email list i get a list of email address's that have sent e-mail either to my server or through my server, both users on my server and users external to my server are listed... the same is for Reciever Email. I'm not sure if this is what it is supposed to do or not but this is actually what i am looking for in the stats... i basically want to know how many e-mails a user on my server has sent and also recieved, i'm not bothered who they sent them too or who sent them e-mail. Much like how it is shown on awstats homepage mail example.
Can anyone tell me if this can be done?

Also, all things are setup correctly in ME, showing all logfile options etc.

Any heelp would be much appreciated.

TIA

Gary

gizmogary
Posts: 3
Joined: Mon Jan 12, 2004 12:36 pm
Location: UK

Post by gizmogary » Mon Jan 12, 2004 4:14 pm

I've managed to sorted that prob out, forgot to put my list of local domains in the awstats conf file :)

Hopefully karl will sort out the bytes sent and recieved problem... i can see where the prob is if i dissassemble the file but me not knowing anything further about programming i don't know how save the dissassembled code or re-assemble it etc :)

Gary

rvissers

error

Post by rvissers » Thu Jan 29, 2004 4:55 am

That was my problem, I had the logs set to hourly and not daily...everything works now.

shawdzee
Posts: 8
Joined: Tue Oct 07, 2003 6:28 pm

Post by shawdzee » Sun Feb 01, 2004 6:28 am

Hi guys... I think I'm getting old :(
I can't get this to work. I get the following error:

Code: Select all

Error: Command for pipe 'c:\awstats\tools\melogconvert.exe C:\MailEnable\Logging\SMTP\ex031219.log | ' failed 

Setup ('C:\AWStats\wwwroot\cgi-bin\awstats.mailenable.conf' file, web server or permissions) may be wrong. 
- I have .NET 1.1
- The log is set for daily & Logging everything
- ex031219.log is the CORRECT file name


However the LOG contains the following:
#Fields: date time c-ip agent account s-ip s-port cs-method cs-uristem cs-uriquery s-computername sc-bytes cs-bytes time-taken


But the awstats.mailenable.conf log format is: :?:
LogFormat = "%time2 %email %email_r %host %host_r %method %url %code %bytesd"


My awstats.mailenable.conf looks like this:
LogFile="c:\awstats\tools\melogconvert.exe C:\MailEnable\Logging\SMTP\ex%YY-3%MM-3%DD-3.log | "
LogType=M
LogFormat = "%time2 %email %email_r %host %host_r %method %url %code %bytesd"
LogSeparator = " "
DNSLookup = 2
DirCgi = "/cgi-bin"
DirIcons = "/icon"
AllowToUpdateStatsFromBrowser = 1
UseFramesWhenCGI = 1
ShowFlagLinks = "en fr de it nl es"
DirData = "C:\AWStats\data"
SiteDomain = "mail.TheMainDomain.com"
HostAliases = mail.TheMainDomain.com localhost 127.0.0.1

ValidSMTPCodes="250"
ShowMenu=1
ShowMonthStats=HB
ShowDaysOfMonthStats=HB
ShowDaysOfWeekStats=HB
ShowHoursStats=HB
ShowDomainsStats=0
ShowHostsStats=HBL
ShowAuthenticatedUsers=0
ShowRobotsStats=0
ShowEMailSenders=HBL
ShowEMailReceivers=HBL
ShowSessionsStats=0
ShowPagesStats=0
ShowFileTypesStats=0
ShowFileSizesStats=0
ShowBrowsersStats=0
ShowOSStats=0
ShowOriginStats=0
ShowKeyphrasesStats=0
ShowKeywordsStats=0
ShowMiscStats=0
ShowHTTPErrorsStats=0
ShowSMTPErrorsStats=1
ArchiveLogRecords=0
PurgeLogFile=0
What am I doing wrong? could you help please?

Thanks

paarlberg

Post by paarlberg » Sun Feb 29, 2004 9:34 pm

Karl - Great job on this tool... Worked the first time..

Would it be possible to put a custom log format in the conf file to allow correct reading of the bytes?

Also, would this same config (except path changes) work for the MTA connector to see information about blocked hosts etc...

Would be nice to see the results of DNS BL and Virus scanning..

labsy
Posts: 148
Joined: Sun Nov 16, 2003 6:49 am
Location: Slovenia

Post by labsy » Sat Mar 13, 2004 6:04 pm

Download link for MElogconvert.zip is not working anymore :(
Is it possible to enable it again?

rvissers

link

Post by rvissers » Tue Mar 16, 2004 4:39 pm

Seems to be working now.

labsy
Posts: 148
Joined: Sun Nov 16, 2003 6:49 am
Location: Slovenia

Post by labsy » Thu Mar 18, 2004 1:29 am

any workaround there to fix the mail SIZE to show corectly? My mail stats show only mail HEADERS SIZE in awstats.

Anyone else had that problem?

rvissers

yep

Post by rvissers » Thu Mar 18, 2004 5:19 am

I have...but haven't really been looking for a work around.

Brett Rowbotham
Posts: 542
Joined: Mon Nov 03, 2003 7:48 am
Location: Cape Town

MailEnable & AWStats

Post by Brett Rowbotham » Wed Apr 28, 2004 1:07 pm

I have developed a replacement for MELogConvert.exe which correctly handles message sizes for emails. I looked at the source code for MELogConvert.exe and saw that it was too simplistic to ever get the correct email sizes out.

To use the replacement you simply edit your awstats config file and replace MELogConvert.exe with the name of this exe.

The replacement does still have some problems (which show up as corrupted log records in AWStats updating) but this is a minor problem where I am concerned and I don't have the time to fiddle to get this 100% correct so, if anyone else wants this program, I am making it available.

I do not have facilities for hosting the download of the replacement so if anyone can host this file (which includes C++ source) please let me know and I will email it to you for publishing.

ucsaw

awstats

Post by ucsaw » Wed Apr 28, 2004 5:48 pm

The converter works great. Any thoughts on using awstats for the POP logs? Would it work the same except change the directory? thanks.

rvissers

fix

Post by rvissers » Thu Apr 29, 2004 3:11 am

Brett,

Thanks for working on this fix. Heck if you want to publish the source we could create a SourceForge project...maybe get some other folks hacking on it to get the rest working.

Guest

Post by Guest » Thu May 13, 2004 5:35 am

If you still looking for a host, let me know. I can provide a site.

AlertServ
Posts: 30
Joined: Fri Oct 03, 2003 1:36 am
Contact:

Post by AlertServ » Thu May 13, 2004 5:36 am

You can download the 2nd generation ME/AWSTATS Log Converter here...

http://www.alertserv.org/forum/forum_topics.asp?FID=6
Alert Serv | Managed Windows Servers, Incident Support
Including Support for Mail Enable & Helm - http://www.AlertServ.com
------------------------------------------------------
Authorized Helm Reseller

paarlberg
Posts: 1071
Joined: Tue Mar 02, 2004 7:33 pm
Location: Atlanta, GA, USA

Post by paarlberg » Fri May 14, 2004 2:19 am

Any ideas on how to pull several months of log files using the new file?

Thanks

David

Post Reply